A valódi bőr feldolgozása és típusai.

A bőr az egyik legrégebbi anyag, amelyet az ember használ. Így a bőr feldolgozása az egyik legrégebbi kézműves a Földön. Szinte minden bőrből készült, a primitív cipőktől a lábpakolások formájában a háztartási cikkekig. A ruházat, mint a lábbeli, állati bőrből készült. A bőr volt a leginkább hozzáférhető anyag, kivéve, ha természetesen figyelembe vesszük azt a nagy veszélyt, amely az emberre vár az állatok vadászatakor. Minden bizonnyal rengeteg szellem volt a vadászatban.

Bőrfeldolgozás

A valódi bőrt állati bőrből nyerik, különféle fizikai-kémiai és fizikai műveletekkel történő feldolgozásával. Az ilyen műveletek három csoportra oszthatók: előkészítő, barnító és befejező. De csak három csoport van, maguk a feldolgozási műveletek körülbelül 20. Az előkészítő műveletek során olyan anyagokat használnak, mint az asztali só, a mész vizes szuszpenziója, az ammónium-szulfát, valamint a különböző gépek. Az előkészítő műveletek magukban foglalják az összes bőrfeldolgozási művelet csaknem felét, nem pedig a legkellemesebbeket – a szőrtelenítést és a bőr alatti zsírréteget, a pácolást stb.

A barnulás egy alapvető művelet, amelyben krómvegyületeket (króm barnulás), alumíniumvegyületeket (alumínium), növényi cserzőanyagokat, szintetikus anyagokat, valamint ezekből a vegyületekből származó készítményeket használnak. Van egy zsíros barnulás is, ahol zsírsavakat tartalmazó anyagokat használnak. Ily módon megkapjuk a velúrot.

A krómmal cserzett bőrnek mindig zöldes-kék árnyalata van a vágáson, míg a növényi anyagokkal cserzett bőrnek meleg árnyalatai vannak a vágáson, sárgától barnáig. A barnulás után a bőr megszerzi a kész bőrre jellemző megjelenést. Ezután követi a kezelést, amely bizonyos megjelenést és tulajdonságokat ad a bőrnek. Itt a bőr számos műveleten megy keresztül, köztük a laminálás (a bőr vastagságának kiegyenlítése), festés, szárítás, nyújtás, polírozás, vasalás stb.

A krómozott cserzett bőrnek sima felülete lehet a feldolgozás után, vagy egy dombornyomás formájában rajzolt felület. Bőrkabátok, dzsekik és dzsekik, krómozott juhbőr (báránybőr), sertés és más állatok bőre vagy zsírcserzéssel készített (juh, jávorszarvas, szarvas stb.bőréből készült) velúr gyártásához.) használják.

A valódi bőr ruháknak puhanak kell lenniük, foltok és lerakódások nélkül, ráncok és hajtások nélkül. A színezésnek egyenletesnek kell lennie, ellenáll a száraz és nedves súrlódásnak, valamint a 80 fokos vasalásnak. A bőrt felületes vagy mély festéssel festik. A felületi festés során a bőr arcát festékréteg (kazein, nitrocellulóz vagy akril) borítja, amely fényt ad, kiegyenlíti a színt, elrejti a hibákat és védi a nedvességet. Mély festéssel a bőr teljes vastagsága festett.

Tehát mi az alapvető bőrtípus?

Sokféle bőr létezik, amelyek különböznek az állatok megjelenésében és életkorában, amelyekből származnak, valamint a feldolgozás és a színezés módjában.

Adjunk néhány példát:

A báránybőr krómozott báránybőr.

A velúr egy finoman szőrös felületű krómozott bőr, amelyet a bőr alsó rétegének speciális őrlésével nyernek. A velúr előállításához az arc mentén vágott sertésbőröket használják. Általában használt bőr számos hiba az arc oldalán. A velúrt a bőr alsó rétegéből is nyerik, amikor a sertések vagy szarvasmarhák vastag bőrét felosztják. A velúr előlapja bársonyos, vastag, egyenes hajjal.

A velúr szarvas, jávorszarvas vagy kecskebőr zsírral cserzett. A velúr gyártásakor a bőr arcrétegét eltávolítják, ezáltal szőrös felületet képeznek. A juhbőrből készült velúr gyártásakor a bozontos (arc) felületet a bőr alsó rétegének beállításával alakítják ki. Ezt a bőrt lágyság, sűrű halom, fokozott rugalmasság és jó légáteresztő képesség jellemzi.

A Safian növényi anyagokkal cserzett kecskebőr. A kezelés magában foglalja a kisebb mennyiségű zsír kenését és a fényes árnyalatok festését.

A Shagreen egy puha kecske vagy juh bőr, növényi anyagokkal cserzett, amely szép puha megkönnyebbüléssel rendelkezik.

Kidskin egy kecske vagy báránybőr cserzett alum alum segítségével só, liszt és tojássárgája. Ez egy nagyon finom és vékony bőr, amelyet kesztyű készítésére használnak.

A bőrkabátok néha krómozott borjúbőrből készülnek. Az ilyen bőr puha, rugalmas, nagyon szép megjelenésű.

A lakkbőrt Seth Boyden találta ki a 19.században. században, míg a szekrényekben csak a 60-as években jelent meg. a múlt század évei. Ma a Lakkbőr fényes felületének köszönhetően ismét népszerű. Ez csillog, és játszik a színek a nap, és ezen kívül van egy nagyon változatos színskála.

A Lakkbőr sima felületű, nem szívja fel a vizet. A lakkkompozíció poliuretán gyanták alapján készül, amellyel a bőr arcfelületét lefedik.

A növényi anyagokkal cserzett bőr szilárd, rugalmas és jól felszívja a nedvességet. Az ilyen bőrök bármilyen termék előállítására alkalmasak. Lehetőség van rájuk alkalmazni a művészi Befejezés minden módját-égetés, dombornyomás, festés. Az ilyen bőrből nyakkendőket, ékszereket, ékszereket, zsinórszalagokat stb.szép természetes színeik vannak, a meleg sárgától a halványbarnáig.